6 Haziran 2015 Cumartesi

LENS DOSYASI




     Herkese Merhabalar ;


  Bugün blogda sizlere lenslerle ilgili bilgiler , benim yaşadığım sorunlar ve deneyimlerimi paylaşacağım.
İlk lens kullanmaya lise 1 de başladım. Yani 6 yıldır lens kullanıyorum.
Her iki gözümde -2,50 miyopum. Ayrıca 0,75 astigmatım var. Çok fazla bilgisayarla uğraştığımdan dolayı gözümdeki bozukluk ilerledi. Bende gözlük takmamaya inat edince lens kullanmaya başladım. İlk zamanlar şeffaf lensler kullanıyordum. Daha sonra gözümün rengini beğenmediğim için renkli lenslere geçtim. İlk renkli lensim BauschLomb 'un mavi-yeşil arası bir rengiydi. Eski fotoğraflarıma baktığımda ben o renk lensi nasıl takmışım diyorum. Çünkü cidden bana hiç yakışmayacak bir renkti. Eğer kahverengi gözleriniz varsa bence mavi tonu içeren renkli lensleri kullanmayın. Her neyse daha sonra Freshlook 'un ela lensini kullanmaya başladım. Kendime yakıştırdığım tek renk ela oldu.

  Bildiğiniz üzere çoğu göz doktoru lens yerine gözlük kullanmayı tercih ediyorlar. Bunun nedeni de lensin çabucak mikrop kaptırabilen ve ileride göz kurulukları yarattabilen bir şey olması. Ama gözlük takmayı da herkes sevmiyor. Böyle olunca da hastanın isteği doğrultusunda reçeteye lens yazıyorlar.
Lensin yanında gözlük de almanızı öneririm. Dışarıdayken lensi takıp , evdeyken gözlüğünüzü takarsanız göz kuruluğunuzu azaltmış olursunuz. Doktorlar lensin yanında reçeteye göz damlası da yazıyorlar. O göz damlalarını gün içerisinde mutlaka kullanmanızı öneririm. Gözünüzü nemlendirip , tozları temizliyor.




      Peki lensin yanında başka hangi yardımcı ürünleri almalıyız ?

Olmazsa olmazımız lens solüsyonları. Birçok marka denedim. İçlerinde en memnun kaldıklarım ; Bauschlomb Renu , BauschLomb Bio True ( Göz yaşınızla aynı içerikte ) ve FreshLook'un bir lens solüsyonu. Optifree markalı solüsyonu almanızı tavsiye etmiyorum. Benim gözümde yanma yaptı.

Tabiki lenslerimizi saklamak için lens kutuları. Genellikle aldığınız lens solüsyonlarının kutularının içerisinde çıkıyor. Lens kutularınızı her solüsyon aldığınızda değiştirmenizi öneriyorum.

Dışarıda ne olacağı belli olmaz. Rüzgarda gözünüze toz kaçabilir. O da gözünüzde batma yapar. Hem gözünüze hem de lensinize zarar verir. Bu yüzden yanınızda mutlaka lensler için kitler taşıyın. Bu kitleri eczanelerde , gözlükçülerde ; süslü olanlarını da Ebay , Aliexpress gibi yerlerde bulabilirsiniz.


    Lensler Nasıl Takılır / Çıkartılır ?

Lensler hassas oldukları için dikkatli bir şekilde lens kutusundan alınmalıdır.
Lensinizi takıp çıkartmadan önce mutlaka ellerinizi iyice yıkayıp dezenfekte etmeniz gerekir.
Ben lensimi işaret parmağımla alıp direk takıyorum. Fakat yeni başlayacaksanız işaret parmağınızla alıp bombeli kısmı alta gelecek şekilde elinizin üstüne koyup oradan takabilirsiniz.
Lensi takarken gözünüzü sola yada sağa çevirirseniz daha rahat takarsınız. Direk bakarsanız gözünüz refleks olarak kapanır.
Lensleri çıkartırken de tırnağınızla değil parmağınızın ucuyla baş parmak ile işaret parmağınızı kenarından tutarak gözünüzden alıyorsunuz. Aslında alıştığınız zaman hiç de zor gelmediğini fark edeceksiniz.
Özellikle yeni başlayanlar gözüne farklı bir şey değeceği için korkuyor. Fakat korkmanıza gerek yok. Dikkatli ve temiz bir şekilde kullandığınızda hiçbir sorun oluşturmuyor.
Makyajlıyken lensi göze takmak önerilmiyor. Takarken makyaj kalıntıları bulaşıp göze zarar verebilir. O yüzden makyajınızı yapmadan önce lensinizi takmalısınız.


     Lens Kullananlarda İleride Hangi Sorunlar Yaşanabilir ?

Yukarıda da bahsettiğim gibi ileride göz kurumaları olabilir.
Retinada incelme yapabilir. Bu özellikle gece uyunabilen lensleri kullananlarda görülüyor.
Gözünüz mikrop kapıp iltihaplanabilir. Bir keresinde lavoboya düşürdüğüm lensi solüsyonla temizleyip geri taktım. Ve ondan sonra gözümde ciddi kızarıklık , çapaklanma problemi oluştu. Göz için olan antibiyotikli ilaçtan ve göz damlası kullandım. Siz siz olun sakın böyle bir hataya düşmeyin. Eğer lensinizi yere ya da benim gibi lavoboya düşürürseniz direk çöpe atın. Sakın gözünüze geri takmayın.

            
      Peki Kaç Çeşit Lens Bulunuyor ?

              *  Yumuşak Lensler

              *   Sert Lensler

              *   Numaralı Lensler

              *   Numarasız Lensler

              *   Şeffaf Lensler

              *   Renkli Lensler

Yumuşak ve sert lensler için ayrı solüsyonlar satılıyor.
Renkli lensler numaralı olabileceği gibi kozmetik amaçlı kullanılan numarasızları da mevcut.
Gözünüz bozuk olmasa bile renkli lens takmak istiyorsanız mutlaka göz doktoruna gidip reçete yazdırın. Numaralı olmayan renkli lensleri birçok marka üretiyor. Özellikle Çin'den gelenlerde kanserojen maddeler olduğu için gözünüze zarar verebilir hatta daha ileri boyutlarda körlüğe neden olabilir.




 Bunlar da lens kitlerinin içinde bulunanlar.  Özellikle dışarıda lensinizin batma durumu olduğunda hemen çıkarıp solüsyonuyla temizleyip tekrar takabilmeniz için bu tarz kitler bence gerekli.
Dediğim gibi bu tarz kitleri eczanelerde , gözlükçülerde ; süslü olanlarını da Ebay , Aliexpress gibi yerlerde bulabilirsiniz.
Soldakini Ebay'den , Sağdakini de gözlükçüden almıştım.

          Umarım bu yazı lens kullanmaya yeni başlayanlar için  
yardımcı olmuştur.
          Danışmak , sormak istediğiniz başka şeyler varsa yorumlarınızı       aşağıya bekliyorum :)

                                             
                            Sevgilerr..



4 yorum:

  1. Açıklayıcı bir yazı olmuş,paylaşım için teşekkürler canım.Senelerdir lens kullanıyorum ve son zamanlarda solüsyon arayışına girmiştim ama yine Renu'dan vazgeçemedim :) Yenilenmiş halini daha çok sevdim diyebilirim.Blogumu ziyaret etmediysen ben de beklerim.
    http://makyajveotesi.blogspot.com.tr/

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim :) Renu benim de vazgeçilmez lens solüsyonum. Ama sanırım piyasadan kaldırmaya başlamışlar. Onun yerine biotrue artık satışa devam edecekmiş :)

      Sil
  2. oldukça açıklayıcı ve güzel bir post olmuş, teşekkürler :)

    YanıtlaSil
  3. ben de bugün aldım lenslerimi takmakta sorun görmüyorum da çıkartabilir miyim bundan emin değilim :(

    YanıtlaSil